Celler Josep Vicens

El celler ha vist grans canvis amb el pas de les generacions. En els seus orígens, que es remunten a finals del segle XIX, es venia sobretot vi a granel entre clients de tota la vida. Actualment, la principal bandera és el vi embotellat.

El Celler Josep Vicens és el resultat d'una llarga tradició familiar de pagesos que des de finals del segle XIX ha treballat terres de propietat i elaborat vins a Gandesa. Actualment, hi té al capdavant la 4a i 5a generació, que han endegat canvis importants al projecte. Al 2001 van començar a embotellar vins sota l'empara de la DO Terra Alta; han fet millores al celler i ampliat les hectàrees de vinya conreades. Ara, a més, estan en fase de reconversió a ecològic.

La nostra història

A finals del segle XIX, Josep Vallespí i Paula Vilafranca ja treballaven la terra i elaboraven els seus propis vins.

Ara, el besnét Josep Vicens Vallespí i rebesnéts Josep i Pau Vicens Pellisa, han introduït noves tècniques i noves varietats, sent els pioners a la Terra Alta d’apostar pel Syrah. Actualment, es troben en un procés de reconversió a ecològic.

Veure cronologia
La gamma de vins

El celler té una completa gamma formada per vins joves; vins fets amb criança en inoxidable, ou o bota de roure francès; i vins dolços.

Vinyes del Grau dona nom als joves blanc, rosat i negre; tenim el Syrah criança, i Lo Natural de Vicens, un monovarietal de macabeu de vinyes velles. Mon Iaio Sisco Blanc (garnatxa blanca) i Negre (carinyena) són dos monovarietals que reten homenatge a la tercera generació de la família. La mistela blanca i la negra surten al mercat sota el nom de Ca Tibaria.
El procés d’elaboració

L'equip del celler es responsabilitza de tot el procés d'elaboració: començant a la vinya (poda, esperó, verema) fins al tractament del raïm i la posterior criança.

Seleccionem els raïms de forma manual, n’obtenim el most i els donem un tractament acurat per donar els matisos i caràcters propis de cada varietat.

Més informació

Les dues generacions de Vicens són el dia a dia del treball del celler.

1890: Josep Vallespí Ferrer i Paula Villafranca Vidal es dedicaven a la pagesia, cultivaven les terres i van elaborar els primers vins de la família. Tenien la seua bodega al carrer Carnisseries de Gandesa.

1930: El fill, Josep Vallespí Villafranca –casat amb Carme Alcoverro Saún, ja s’instal·laria a l'Avinguda Aragó número 20 de Gandesa (seu de l’actual Celler). Aquesta casa era llavors propietat de l’antic notari de Gandesa Sr. Mora.

1960: Cinta Vallespí i Alcoverro, filla del Josep i la Carme, es va casar amb Francisco Vicens Pallarés i tots dos van seguir la tradició de la família portant les terres i elaborant els seus propis vins. Llavors, la seua especialitat era els vins a granel.

Actualitat: Josep Vicens Vallespí fa de pagès des dels 18 anys. Ha introduït noves tècniques i noves varietats, sent el pioner a la Terra Alta d’apostar pel Syrah. Casat amb Tere Pellisa Cuella i amb dos fills –Josep i Pau Vicens Pellisa, que també treballen al Celler, la família Vicens-Pellisa porta ara aquest petit negoci de vins amb l’orgull de seguir la tradició de molts anys i la il·lusió de fer del seu vi embotellat un dels millors de la comarca.

Josep Vicens pare, Josep Vicens fill i l'enòleg caten el vi.

Verema: Durant la verema, seleccionem el raïm de forma manual. Traslladem la collita al Celler i n’obtenim el most per començar el procés d’elaboració del vi. L’obtenció del most es fa de forma molt delicada donat que disposem de les eines necessàries per tractar suaument cada gra i obtenir de cada varietat la seva màxima expressió.

Elaboració: Les nostres tines tenen dimensions d’entre 1.000 i 10.000 litres i estan preparades per al tractament de cada varietat. Ens agrada mimar el procés i donar un tracte personalitzat que ens permeti obtenir el vi amb les òptimes condicions.

Criança: En la zona d’envelliment, hi tenim una vintena de botes de roure francès i americà que utilitzem per fer el tractament dels nostres vins i donar-los els matisos i caràcter propis de cada varietat.